Karhulan Hovi vie linnafiilikseen

Tämähän on kuin satua, mietin astellessani ranskalaista aatelislinnaa muistuttavan suomalaiskartanon portaissa. Kaikkea ihanaa voi tapahtua näin kauniissa miljöössä.

 

Kartanohotelli Karhulan Hovin seinällä komeilee karhu, jossa on kirjaimet W ja R. Ne kertovat tarinaa Karhulan höyrysahan omistaneesta William Ruthista, jonka Fanny-vaimon toiveesta valmistui vuonna 1891 yli 900 neliön suuruinen linna iloksi myös meille 2020-luvun matkailijoille.


Kun ajelin kauniina syyspäivänä Karhulaan kartanon pihaan, irtaannuin saman tien henkisesti kotimaan kamaralta. Tuntui kuin olisin ollut Ranskassa jossain historiallisella viinitilalla. En olisi uskonut, että kotoani Kuusankoskelta voi olla alle sadan kilometrin päässä jotain tällaista. 

Kartanohotelli on sisustettu tyylillä, tilavien ja korkeiden huoneiden seinillä on paljon taidetta. Yleisvaikutelma on rauhaisa ja juhlallinen, ruokasalin katossa on upea rivistö kristallikruunuja. Kaunis portaikko vie yläkertaan, jossa on viihtyisä oleskeluaula ja hulppeankokoisia makuuhuoneita. 

Vaikka kysymyksessä on hotelli, siellä on säilynyt jotain kodinomaista. Aamiaisella leikittelen ajatuksella, kuinka 120 vuotta sitten William ja Fanny ovat nauttineet aamiaista samassa tilassa. Miten erilainen maailma on ollut silloin ennen sotia.  

Historian havinasta kertoo jotain myös se, että liki kaikkien suomalaisten koteihin pesiytyneiden Alvar Aallon kuuluisien Aalto-maljakoiden synnyinkoti on samalla alueella toimineessa Karhulan Lasi -tehtaassa. A. Ahlström Oy osti 1915 Karhula Oy:n tehtaat ja kauppaan kuului myös kartano. Siitä tuli myöhemmin yhtiön edustustila. Jännittävä ajatella, että aikoinaan samassa rakennuksessa ovat yöpyneet myös Ruotsin kuninkaalliset ja Suomen presidenteistä Kekkonen ja Koivisto. Hotelliksi kartano muuttui vasta 2000-luvulla.

Tänä vuonna pääsee poikkeuksellisesti kartanohotelliin majoittumaan myös koirat. Siitä voi ”kiittää” koronaa, joka on aiheuttanut kadon salissa pidettävissä yleisötilaisuuksissa. Normaalioloissa on lemmikkikielto allergisten vieraiden takia. Silloin karvakorvien kanssa matkustavat voivat majoittua piharakennuksiin.

Kartanon läheisyydessä kävelymatkan päässä sijaitsee kaunis Jokipuisto. Kotkassa on muutenkin panostettu puistoihin, esimerkiksi Sapokan Vesipuisto on huippukohde. Niin ja kirpparifaneille löytyy Kotkasta helmi, Jussin Jättikirppis.

 

Katseet Kotkan Saariin päin

 

Ei sitä koskaan tiedä, millaisia käänteitä elämässä tulee eteen. Kun sovin tutustumisvisiitistä Karhulan Hoviin, mainitsin samassa viestissä etsiväni matkailualan harjoittelupaikkaa. Yllätyksekseni sain puhelinsoiton kartanon omistajalta, Kotkan Saaret Oy:n toimitusjohtaja Ismo Rädyltä. Sovimme tapaamisesta Karhulan Hoviin keskustellaksemme harjoittelupaikasta. 

Kotka ja herra Räty olivat minulle aikaisemmin tuntemattomia tapauksia, mutta googlettamalla selvisi yhtä ja toista. Että perheyhtiö omistaa saaria, hotelleja, ravintoloita ja vaikka mitä. Ja että mies on ystävänsä kanssa ostanut hiljattain myös Scandic Kotkan. 

 

Vilahti siellä Jasper Pääkkösenkin nimi, kuuluisuus on muutaman muun tunnetun näyttelijän tavoin ostanut palasen Kotkan Saaret Oy:n omistamasta Rankin saaresta. Juuri siitä radiosta lapsuudesta saakka kuuluneesta: Kotka-Rankki – ohutta yläpilveä.

 

Meikäläinen on ollut viimeisen vuorokauden totaalisesti yläpilvissä: sain harjoittelupaikan yrityksestä, jollaisesta en ole osannut edes haaveilla. Pääsen näkemään sisältäpäin, miten asioita tehdään suuremmassa mittaluokassa. Ja toisaalta myös sen, kuinka pienistä osista suuri matkailukokonaisuus muodostuu.

On niin helppo yhtyä Ismo Rädyn sanoihin: ”Haluan elää niin, että minulla on vanhainkodin kiikkutuolissa jotain kerrottavaa eikä vain kuunneltavaa.” Näillä eväillä, katseet Kotkan Saariin päin. 

 

Kuulin muuten, että yrityksen tiluksille on tulossa Joulupukin tupa. Uskon jälleen satuihin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Seuraavaksi Sisiliaan?

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA