Auto ilman tunnetta

Olen ostamassa autoa kotimaahan jääville, koska perheen ainoa menopeli lähtee mukaani Eurooppaan. Kakkosauton budjetti on kohtuullisen pieni – pitäisi siis löytää hyvä halvalla. Mission Impossible?


Olen elämäni aikana ostanut pari autoa, joista ensimmäinen oli huippuyksilö. Valintakriteerini oli tuolloin, että auton on erotuttava kaupan parkkipaikalta. Mikään ei nimittäin ole niin rasittavaa, kun etsiskellä täysien kauppakassien kanssa omaa autoa Prisman parkkipaikalta. Tuo auto oli (merkkiä en muista) yhtä sininen kuin silloiset kaapit keittiössäni ja sen kyljessä oli kaunis pinkkien kukkien riemuraita.

Toisen auton osto ei mennyt ihan nappiin. Autokauppias kyllä kovasti suositteli, että tulisin uudestaan miehen kanssa kaupoille. Olin siinä vaiheessa uhoa täynnä ja totesin, että nainen voi ostaa auton siinä missä mieskin. Ja ostaa pamautin sen auton, jonka merkkiä en muista. Väri taisi olla punainen. Paha karma tai hitsin huono onni oli matkassa, sillä tuon auton moottori leikkasi kiinni vain muutama kuukausi kaupanteon jälkeen. Autoliike tuli onneksi hiukan vastaan tasaamalla moottoriremontin kuluja, mutta pankkitilille jäi iso lovi.

Tässä sitä nyt ollaan, kakkosautoa vailla ja lähtö lähenee viikko viikolta. Olen selaillut Nettiauton valikoimaa muutaman tonnin hintahaitarilla ja liian kirkkaat värit poistaen. Autoa kotimaassa käyttävä kuopus ei nimittäin halua punaista, sähkönsinistä eikä ainakaan oranssia. Harmillista, sillä juuri nuo värit olisivat minusta niin virkistäviä…

Järjellä ostaminen on kamalan tylsää. Pitää katsoa mittarilukemia, huoltohistoriaa ja kaivella potentiaalisia vikoja. Eli lähestyä asiaa negatiivisuuden kautta ja minimoida mahdolliset riskit. Voiko olla ikävystyttävämpää puuhaa?

Kokeneet autonostajat osaavat kertoa, että halpojen autojen genressä yksityiset myyjät ovat paras vaihtoehto – autokaupat lisäävät aina hintaan ylimääräistä. Yksityinen auton myyntiin laittanut haluaa päästä siitä nopeasti eroon, joten hintakin laskee monesti alle markkina-arvon. Just joo, sekin tekee tämän projekti vielä työläämmäksi, kun potentiaaliset autot sijaitsevat ympäri maata. Olisi niin paljon helpompaa kävellä autokauppaan ja valita rivistä joku sopiva.

Niin ja onko Nettiauto edes paras paikka etsiä sopivaa autoa? Onko jossain ehkä vielä kiinnostavampi markkinapaikka? Nettiauton valikoimissa on liki satatuhatta myynnissä olevaa autoa, joista kymmenen prosenttia osuu minun hintahaarukkaani. Kun hakua rajaa bensakäyttöisiin ja manuaalivaihteisiin, päästään vähän yli viiteentuhanteen autoon. Tieliikennekelpoisuus ja ilmastointi varusteena rajaa jo kolmeentuhanteen. Moottorin tilavuudella ja mittarilukemalla autojen määrä puolittuu jälleen.

Hupsista, mitäs sitten vielä? Haun voi rajata pelkkiin yksityisiin myyjiin (sorry, autokauppiaat) ja ovien lukumääränkin saa kätevästi säädettyä. Olisikohan passeli auto noiden 450 joukossa? Sitten vaan surffailemaan tarjontaan ja annetaan tunteelle elintilaa… olisihan se pikkuinen Audi tosi söpö.

Enää 71 yötä lähtöön.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Seuraavaksi Sisiliaan?

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA