Valon juhla kakkaajalla


Olen pitkästä aikaa innoissani joulusta, sillä se tarjoaa minulle jotain uutta ihmeteltävää. Kuten kakkaavan paimenen Caganerin.


Jouluvalmistelut ovat täällä Aurinkorannikolla hyvällä mallilla, koska en aio valmistella koko juhlaa. Joulu saa kerrankin tulla ihan omalla painollaan, ilman korttirumbaa, lahjoja ja muuta hässäkkää. Vierailulle tuleva sisareni perhe on minun joululahjani, valmisteluiksi riittää perussiivous ja jääkaappi täyteen ruokaa.

Joulu on täällä Espanjassa valon juhla, kaupungeissa on toinen toistaan upeampia juhlavalaistuksia. Fuengirolan 70 katua kylpee valossa parin miljoonan valopisteen avulla, Plaza de Espanan jättimäisellä valopallolla ja lähellä merenrantaa loistavalla 18 metriä korkealla joulukuusella.

Pienen junamatkan päässä sijaitsee Malaga, jossa jouluvalaistus on keskittynyt Calle Lariosille. Sinne on valoilla rakennettu kirkkomainen rakennelma, joka tiettyihin aikoihin  alkaa musiikilla maustettu valoshow.  Kokemus on huikea, kyllä siinä rinnalla kotimaan jouluvaloviritelmät jäävät laimeiksi yrityksiksi.

Täällä jouluvalaistus on siinäkin suhteessa ilo silmille, että varsinaisia jouluhahmoja on vähän. Joulupukkeja ei juuri näy tonttuineen, lähinnä vain jouluseimiä, kukkia ja palloja.

Espanjalainen jouluseimi oli hauska yllätys. Pyhään tarinaan on matkan varrella pulpahtanut humoristista twistiä. Olen yrittänyt löytää Fuengirolan keskustassa olevasta suuresta jouluseimestä sinne piilotettua kakkaavaa paimenta, toistaiseksi tuloksetta.

Wikipedian mukaan Gaganerejä eli kakkaavia minipatsaita on selitetty katalaanien erikoisella huumorintajulla. Se on tulkittu esittävän ihmisen pienuutta, inhimillisen ja pyhän vastakkainasettelua.

Wikipedia kertoo myös, että Gaganerin rinnalle on myöhemmin luotu tunnettuja hahmoja osoittamaan, että kaikki ovat samanarvoisia kakkaajia. Minussa taitaa asua pieni katalaani: pidän ajatuksesta, että kaikkein mahtipontisimmatkin herrat pyllistelevät.


Jos kaipaisin jouluruokia, mitä en todellakaan tee, voisin osallistua suomalaisten ravintoloiden jouluaterioille. Glögiä olen ostanut lähellä sijaitsevasta, suomalaista Koskenkorvaa ja muita kotimaisia tuttuja tuotteita myyvästä kaupasta. Sieltä saa myös pipari- ja torttutaikinaa.


Kaupoissa soivat espanjalaiset joululaulut ovat kauniita, ja suomalaisiakin pääsisi laulamaan useaan otteeseen. Somessa näyttää olevan myös ilmoituksia suomenkielisistä joulupukeista, joita voi tilata Espanjan koteihin. Yksi asia on kuitenkin melko varmaa: minun jouluna ei sada lunta.
Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA

Guesthouse Little Tundra vie Lahdessa moniin maailmoihin