Rotterdamilaiset kuin eteläpohjalaiset?



Kaupungista oppii aina enemmän, jos voi tutustua siihen paikallisen avulla. Pääsimme kurkistamaan Rotterdamiin ystävän opastuksella.


Rotterdam on kaupunki kaikilla maustella, siinä on palanen komeaa New Yorkia, uniikkia omaa itseään ja paljon muuta. Asukkaat ovat omasta mielestään suorapuheisia, kovia tekemään töitä ja uskovat yrittäjyyteen – vähän kuin eteläpohjalaiset.

Rotterdamilaiset osaavat myös ajatella isosti, siitä on hyvä esimerkki kaupungin sydämeen rakennettu upea Markthal Rotterdam -kauppahalli. Rakennuksen ylle kaareutuvassa osassa on parisensataa asuntoa ja itse hallissa tilaa sadalle liikkeelle, ravintolalle ja kojulle. Sieltä löytyy ruokamakuja kaikkialta maailmasta. Päädyt ovat lasia ja kauppahallin katto on näyttävästi väritetty. Kannattaa ehdottomasti poiketa, kauppahallista on tullut yksi turistien suosikkikohde.

Kuva: https://oma.eu/projects/feyenoord-stadium
Seuraava rotterdamilaisten suuruuskoe tulee olemaan jalkapallostadion. Suunnitteilla on  Feyenoordille uusi stadion, joka rakennetaan osittain veden päälle. Tällä hetkellä etsitään rahoitusta 63 000-paikkaiselle stadionille. Lisäksi suunnitelmiin kuuluu myös rakentaa stadionin ympärille asuinalue. Huikeaa, vai mitä?

Entäpä Rotterdamin ja Amsterdamin väliset suhteet? Kuulemani mukaan hyvin huonot, jopa niin huonot, että osa rotterdamilaisista puhuu Amsterdamista vain sen numerolla 020 ja vastaavasti Rotterdam on muuttunut 010:ksi. Vihamielisyydet ovat saaneet alkunsa – yllätys, yllätys futiksesta.

Hollantilaiset odottavat omalta futismaajoukkueeltaan hiljaisemman kauden jälkeen uutta nousukautta. Saa nähdä, miten entisen jalkapallon mahtimaan käy, riittääkö nuorten futistähtien Ajaxin Donny van de Beekin (21), Frenkie de Jongin (21) ja Matthijs de Ligthin (19) henkinen kantti vielä kärkisijoille.

Meidän visiitti Rotterdamiin ja sitä ympäröiville saarille oli vähän liian aikainen tulppaanien ja sään kannalta. Voin vain kuvitella, miten kauniilta laajat tulppaanipellot näyttävät muutaman viikon päästä. Ja miten ihanaa huvivenesatamien ravintoloissa on kesäaikaan.


Rotterdamista matka jatkui eilen Groningeniin, vilkkaaseen opiskelijoiden kaupunkiin lähelle Saksan rajaa. Entinen hansakaupunki oli niin täynnä pyöräilijöitä, että koirien kanssa sai olla tarkkana. Löysimme jälleen ihanan majoituspaikan B&B Woldsteen. Jos joskus perustan majatalon, se on juuri tuollainen. Ihanasti sisustettu, pieni ja kodinomainen paikka, jossa on muutamia huoneita ja persoonallinen tunnelma. Emäntä oli ajatellut kaiken söpöjä kanamunien villapipoja myöten.


Se on reissun viimeinen yö mantereella ennen laivamatkaa. Päädyimme Park Hotel Am Lindenplatziin Lyypekkiin, idyllinen pikku hotelli hyvällä sijainnilla. Ensivaikutelma kaupungista on lumoava. Torstaista on tulossa jännittävä päivä, on ajettava auto laivaan. Mieleeni muistuvat tunnelmat viime syyskuusta, kun ajoimme samalla porukalla Tallinnan laivaan. Niin paljon on tapahtunut tuossa ajassa… ostin äsken menolennon toukokuulle Malagaan, kun sai niin halvalla. Eihän sitä voi kokonaan paikoilleen jämähtää, kun on hyvä matkavire päällä?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Seuraavaksi Sisiliaan?

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA