Majatalo on mahdollisuus

Välillä on kiva yöpyä hotelleissa, joissa saa mitä tilaa. Toisinaan eksoottisempi majoituskohde voi antaa enemmän kuin olisi osannut edes aavistaa.


Viikonlopun autoreissu suuntautui ensin ystävien mökille Lappeenrannan suunnalle. Fiilikset olivat korkealla ja mieli palasi Espanjan auringon alle: tutustuin Annikan perheeseen viime talvena Fuengirolassa. Muistelimme, kuinka puoli vuotta sitten istuimme rantakahvilassa koirat sylissä Sohailin linnan edustalla. Nyt edessämme näkyi suomalainen Saimaa, ja ystävyyden lämpö kietoutui hellekesän pimenevään iltaan.


Uuden aamun sarastaessa reissaajien veri veti taas tien päälle. On jännittävää lähteä matkaan niin, että seuraavasta majapaikasta ei ole tietoa. Se lisää seikkailun tuntua. Ajelimme Kotkan suuntaan, jossa oli Meripäivät. Hotellihaku näytti, että hinnat olivat pilvissä.

Siis Hamina vai Loviisa? Valitsimme Haminan, Loviisaan menemme toivottavasti joskus myöhemmin. Nettihaku majoituspaikoista nosti esille Gasthaus Kalliorannan. Mitä jos testaisimme majatalon mahdollisuuksia? Haaveeni omasta B&B-paikasta nosti jälleen päätään, olisi kiva tutustua suomalaisen majatalon elämään.


Soitin majatalon isännälle Jyrki Pyrhöselle ja sovimme tutustumiskäynnistä. Kansainvälisen uran tehnyt diplomi-insinööri oli puolisonsa Virve Häkkisen kanssa ostanut Haminasta talon, ja idea majatalosta sai alkunsa.

Kalliorannan isäntä teki heti selväksi, että tällainen majoitusmuoto sopii vain seurallisille ihmisille. Majatalossa vierailee vuosittain noin 30 eri kansallisuutta, joten siellä ollaan tavallaan jatkuvalla matkalla eri kulttuureihin. Moni vieras tulee rajan takaa Venäjältä, kaukaisimmat Japanista saakka. Meille tarjoutui mahdollisuus yöpyä autotalliin tehdyssä erillisessä aittahuoneessa, joka sopi parhaiten koirien kanssa matkustaville.

Isäntäväellä on tapana viettää aikaa yhdessä vieraiden kanssa. Illalle sovittiin grillijuhlat – sitä ennen Jyrki keksi, että lähdetään koko porukalla pikku risteilylle. Ei kulunut kuin hetki, ja majatalon kaikki vieraat koirineen olivat paatissa kellumassa pitkin Pappilansalmea. Mukava tapa ryhmäyttää porukka, varsinkin kun vene jäi kiinni matalikkoon. Mahdoimme olla hauska näky, kun seitsemän ihmistä seisoi veneen yhdessä kulmassa yrittäen irrottaa sitä heinäseipäillä mutakosta.


Virve toimii Haminan oppaiden puheenjohtaja, hänen tietämyksensä kaupungin historiasta on laaja. Myös Jyrki on toiminut oppaana ja tykkää kertoa tarinoita.Gasthaus Kalliorannassa oppii yhdessä vuorokaudessa paljon Haminan historiasta, elämästä ja majataloyrittäjyydestä. Kun avaa kotinsa satunnaisille kulkijoille, voi tapahtua kaikenlaista. Erityisesti venäläisillä on tapana, että he saattavat ilmestyä pihaan yllättäen ja odottavat, että majatalossa on aina tilaa. Vaatii joustoa ja kykyä improvisoida, isäntä on joskus luovuttanut vieraalle omankin majapaikkansa, pihalla olevan matkailuvaunun.


Kalliorannassa eletään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Sähkö tulee pitkälti auringosta, majatalon antimista iso osa puutarhasta ja marjat metsästä. Sisustuksessa on käytetty paljon luonnonmateriaaleja ja kekseliäisyyttä, sänkymmekin oli tehty rakennuslavoista.


Majatalo on todellakin matkailijalle mahdollisuus päästä vähän pintaa syvemmälle. Kun maisemat ja rakennukset saavat ympärilleen ihmiset ja tarinat, ne jättävät vahvemman muistijäljen.


PS. Haminassa kannattaa vierailla Mon Ami -kellariravintolassa. Siellä saa herkullisen ruoan lisäksi lämminhenkistä palvelua ja pienet koirat pääsevät sisälle. Toinen koiraystävällinen paikka löytyi kotimatkan varrelta Turengista. Suvirannassa on vieraileville koirille rakennettu oma aitaus, jossa reissusesset nauttivat monen ohikulkijan rapsutuksista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA

Guesthouse Little Tundra vie Lahdessa moniin maailmoihin