Sotilaalliseen saareen virtaa uutta elämää

Ohutta yläpilveä, olet matkalla yhteysalus Otavalla juuri sinne, missä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Kotka-Rankki houkuttelee näyttelijöitä ja meitä muita.

Saa nähdä, tuleeko Kotka-Rankista uusi hittipaikka vai jääkö se luontoystävien miellyttäväksi päiväretkipaikaksi. Taiteilijapariskunnat Elina Knihtilä ja Tommi Korpela sekä Kari Hietalahti ja Minni Härkönen ovat aloittaneet rakentamalla yhteisen mökin rantaviivalle, johon on tulossa saunat tupineen myös Krista Kososelle ja Jasper Pääkköselle. Melkoisia merimaisemia, kun katselee nelikon omistaman mökin paljua. Olisihan se hienoa, jos Kotka-Rankista kehkeytyy taiteilijoiden mökkiresidenssi, jossa nuotiopiirissä kehitellään huikeita tähdenlentoja elokuvataivaalle.

Kotkan Saaret Oy:n omistuksessa oleva entinen sotilassaari kätkee sisäänsä tykkejä, joista osa on vielä toimivia ja Puolustusvoimien käytössä. Päärakennuksessa on tarjolla majoitusta, pääsee edullisesti punkkaamaan kuin armeijassa aikoinaan. Lisäksi on sopivia majoitustiloja perheille ja henkilökunnan entisestä rivitalosta voi ostaa vaikka pikkuisen loma-asunnon.

Tai sitten kokonaisen tontin, niitä on nyt tarjolla monenlaiseen mökkinälkään. Jotkut ovat jopa ostaneet parikin tonttia, kelpaa siihen rakentaa hulppeaa taloa ikkunat merelle päin. Sotilasmenneisyyden omaavan saaren etuna on, että siellä on sähkö ja vesi valmiina odottamassa uusia loma-asukkaita. 

Saaren sydän on tietenkin Sotku, entinen sotilaskahvila. Se palvelee nyt matkailijoita ja loma-asukkaita. Ravintolasta löytyy mielenkiintoinen seinämaalaus, jonka merkitys jäi minulle vähän avoimeksi. Maalauksessa on saarella tyhjiä sänkyjä ja mantereen puolella merenneitoja. Viestiiköhän se jotain armeija-ajan eristyksessä olosta?

Rankin legendaarisin rakennus on punainen tupa, se kuuluisa Kotka-Rankin sääasema. Siitä joku saisi söpön pikkuisen mökin, jolla on suuri tarina. Niin ja on saarella kokonainen kivinen kerrostalokin vielä tyhjillään odottamassa uutta käyttötarkoitusta. Ja historiallisesti arvokas venäläisten 1917 rakentama vanha kasarmi, mitähän toimintaa sinne voisi kehitellä? 

Saaressa on vierasvenesatama, mutta sinne pääsee kätevästi myös ilmaiseksi yhteysaluksella. Matka kestää alle tunnin ja saarella ehtii ennen paluumatkaa viettää parisen tuntia. Tai jos vierailu tuntuu jäävän liian lyhyeksi, tyhjiä sänkyjä kyllä löytyy majoittujille. Rankissa on mahdollista yöpyä myös teltassa, sääasemassa, rannikkotykin miehistösuojassa tai bunkkerissa. 

Taidanpa ensi keväänä järjestää Rankkiin ystävilleni naisten armeijaviikonlopun. Hymyilyttää ajatuskin, kuinka me vireät viisikymppiset juoksisimme porukalla läpi sotilasesterataa. Lisäksi olisi ohjelmassa metsässä meditointia turvenaamiot kasvoilla, hiukkasen skumppaa, nuotiolla makkaraa ja yösauna uinteineen. Löytyykö vapaaehtoisia?


Villi veikkaus, että viiden vuoden päästä Kotka-Rankki on kiilannut suomalaisten matkakohteiden kärkikaartiin. Saaren historialliseen tunnelmaan on helppo hurmaantua.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Seuraavaksi Sisiliaan?

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA