Vapaudu kotoilusta Kakolassa

Suomen hotellitaivaalle syttyi uusi tähti, Hotel Kakola. Entisestä lääninvankilasta on kuoriutunut hurmaava paikka.

Kotoiluun kyllästyneille suosittelen putkareissua entisessä Kakolan vankilassa, jonka selleistä on loihdittu 151 erilaista hotellihuonetta. Tasoa löytyy kalterisesta eristyssellistä 54 neliön suuruiseen sviittiin, joten jokaiselle on taatusti sopiva lusimisvaihtoehto. Testasimme neljännen kerroksen parvekkeella varustetun yksilön. Se oli niin viihtyisä, ettei illalla huvittanut edes lähteä ulos syömään. 

Kakolan porttien sisällä aukeaa kiehtova maailma, jossa mennyt aika ja loistava palvelu kohtaavat sulassa sovussa. Hotellin vastaanoton yhteydessä olevassa ravintolassa voi pikkupurtavaa syödessä bongailla nerokkaita yksityiskohtia, kuten verhot, jotka on solmittu kuin entiset pakolakanat. Käytävän matoissa on tukkimiehen kirjanpitoa muistuttamassa, että tässä tilassa on todella laskettu päiviä vapauteen.

 Vapaudu. Hatunnosto markkinointinerolle, joka on keksinyt tuon sloganin. Mikä voisi ollakaan parempi sana entiselle vankilalle, johon nykyiset hotelliasiakkaat tulevat vapautumaan arjen harmaudesta?

Viime syksynä avatussa hotellissa on satsattu sisustukseen: iso sänky, tyylikäs kylpyhuone, rauhoittava väritys sekä isoista ikkunoista näkyvät kaupungin valot. Tunnelma on niin lempeä, että onko näissä tiloissa oikeasti istuttu tiilenpäitä lukemassa? Toisaalta kun katselee käytävien seinille olevia matalia sellien ovia ja pelkistettyjä portaikkoja, niin asia muistuu kyllä mieleen.

Kakolan kuuluisia vankeja ovat muun muassa pikkutyttöjä murhannut Jammu Siltavuori ja pankkiryöstäjä Volvo Markkanen. Sieltä paenneita julkkisvankeja ovat Ruotsin-laivalla murhannut Reijo Hammar ja Ruotsissa kolmoismurhan tehnyt Juha Valjakkala. Myös legendaarinen naisten huijari Ruben Oskar Auervaara oli Kakolan asukkeja.


Kakola toimi vankilana vuoteen 2007 saakka. Vuonna 1890 valmistuneen Turun lääninvankilan ristinmallisen rakennuksen etualalla olevassa sakarassa oli hallintotiloja ja vankilan kirkko. Kaunis kirkkosali kaari-ikkunoineen palvelee nykyään myös auditoriona ja juhlien pitopaikkana.

Kolme muuta sakaraa olivat sellitiloja, joissa alkujaan säilytettiin etupäässä tutkintavankeja, irtolaisuudesta tutkittavina olevia ja niin sanottuja sakkolaisia eli sakon muuntorangaistusta sovittavia vankeja. Yksi siipi oli eristetty muista naistenosastoksi.

Aamiainen tarjoillaan vankien entisessä ruokasalissa, nykyisessä Ravintola Rubenissa. Alueella on myös Kakolan myymälä, leipomo ja panimo. Hotellin yhteyteen on luvassa vielä Spa-maailma aikuiseen makuun. Voi hyvin kuvitella, että Kakolasta tulee uusi pariskuntien suosima viikonloppulomakohde – Haikon Kartano ja vastaavat mestat saavat olla varpaillaan.

Kuten yksityisen ja kotimaisen boutique-hotellin nettisivuilla todetaan, ”enää ei ole yhtään syytä paeta Kakolanmäeltä”. Paremminkin on niin, että sinne on päästävä uudelleen. 

Lue lisää: Hotel Kakola

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirkonmaa herää pian eloon

Menoa ja meininkiä koronasyksyyn

Uusia avauksia matkailuun