Koronaelämää Ranskan malliin

Kun näin korona-aikaan en pääse itse matkustelemaan, sain idean pyytää maailmalla asuvilta tutuilta tilannekatsauksia. Ensimmäisenä kertoo kuulumisia Sinikka Mikola, joka viettää suuren osan vuodesta pienellä paikkakunnalla Ranskan Välimeren rannikon lounaisimmassa kärjessä.

Pääsiäisviikonloppuna alkoi kolmas koko maan kattava koronasulku Ranskassa. Koronasulkujen aikana liikkumista on rajoitettu reippaasti.Tilanne on vakava. Pahimmilta korona-alueilta lennätetään potilaita alueille, joissa on enemmän hoitokapasiteettia ja vähemmän koronapotilaita.

On hämmentävää täältä käsin seurata Suomen keskustelua liikkumisrajoituksista. Ranskassa rajoitukset ovat alkaneet muutaman päivän päästä siitä, kun presidentti Macron tai pääministeri Castex ovat pitäneet puheensa aiheesta. Viimeksi Macron puhui keskiviikkona ja uusi neljän viikon sulku alkoi lauantaina. 

Kymmenen kilometrin raja

Nyt määräykset eivät ole niin tiukkoja kuin aikaisemmin. Kun liikkuminen loppuvuonna toisen sulun aikana oli rajattu yhteen kilometriin ja yhteen tuntiin, ehdimme hyvin kävelemään läheisen vuoren rinteelle ihailemaan kauas kantavia maisemia. Nykyinen kymmenen kilometrin rajoitus riittää mainiosti merenrantakävelyille. Reviirin tarkistamiseksi korona-sovelluksessa voi piirtää itselleen kartan, joka ulottuu kotiovelta 10 kilometrin päähän. 

Kolmas sulku ei haittaa remontointia ja pihatöitä, kun rautakaupat ja puutarhamyymälät ovat auki. Toisin oli aiemmin. Kaikki remontti-, sisutus- ja viherhankinnat loppuivat heti kuin seinään sulkujen ensimmäisenä päivänä. Tarpeeton liikkuminen oli kielletty ja vain välttämättömyyskaupat olivat auki. Työssäkäynti, lääkärissäkäynnit ja muut pakolliset menot olivat poikkeuksia. Ulos lähtiessä kaivettiin kännykät esiin ja ruksattiin koronasovellukseen syy ulkona liikkumiselle. Siihen tottui nopeasti ja sulun päätyttyä tuntui oudolta lähteä ulos tekemättä ilmoitusta. 

Maukkaita palveluja pikku paikkakunnalla

Pienellä paikkakunnalla meren ja vuorten välissä sulkujen kanssa pärjäilee. Kaiken tarpeellisen saa oman kylän pikkupuodeista, päivän rapean patongin ja sunnuntaileivokset paikallisesta leipomosta, tuoreet kauden vihannekset ja hedelmät lähikaupasta. Lihakaupan tuotteet, lampaat, vasikat ja naudat, ovat laiduntaneet vuoriniityillä. Juuri munitut kananmunat tulevat naapurikylästä. 

Perjantai-aamun tori kalakauppiaineen ja juustomyymälöineen täydentää tarjontaa. Pienestä sekatavarakaupasta saa kaiken muun tarpeellisen. Ja tupakkakaupasta päivän lehdet ja aikakausilehdet. Kukat, puut ja pensaat kukkivat, linnut rakentavat pesiään ja pääskyset livertävät ilmassa. 

Koronasulku näkyy silti palvelutarjonnasta. Koronan takia kylämme lihakauppias, isokokoinen, leveäkasvoinen, aina hymyilevä mies on laittanut lapun luukulle ja lähtenyt viikoksi lomalle hoitamaan lapsenlapsiaan, koska koulut ja päiväkodit on koronan takia suljettu. Leipomon tyttären ravintola tarjoaa kolmen ruokalajin fine dining -aterioitaan ulosmyyntinä. Muuten ravintola on ollut kiinni lokakuun lopusta lähtien samoin kuin ravintolat ja kahvilat koko maassa.

Valitettavasti kylässämme ei ole suklaapuotia. Suklaapuodit saavat edelleen myydä mestariluomuksiaan, koska sulku alkoi juuri pääisäisen alla ja ne tekevät suuren osan vuosimyynnistään pääsiäisenä. 

Läheisessä Colliouren värikkäässä tunnelmallisessa pikkukaupungissa, jossa Matissekin aikoinaan maalasi, ei lokakuun lopun jälkeen ole näkynyt rantakahviloiden pöytiä ja tuoleja.

Liikkumisrajoituksia jo pitkään  

Monet rajoitukset ovat olleet voimassa jo pitkään ennen tätä viimeisintä sulkua. Ulkonaliikkumiskielto on iltaseitsemästä aamukuuteen. Ja maskipakko on ollut itsestäänselvys lokakuun lopusta lähtien ja sitä ennenkin vahvasti suositeltu. Ravintolat ja kahvilat suljettiin myös lokakuun lopussa ja ne ovat edelleen kiinni. Ulosmyynti on ollut sallittua jo jonkin aikaa.

Ennen tätä kolmatta sulkua koronaa yritettiin saada kuriin ja varmistaa sairaanhoidon kapasiteetti alueellisilla rajoituksilla useassa departementissa, joihin kuuluivat muun muassa Pariisi ja Pariisin pohjoispuoleiset alueet, Nizza ja sen lähialueet. Näillä alueilla huomataan rajoitusten purreen.

Poliisi vahtii ja valvoo rajoitusten noudattamista, tarkistaa kännykästä millä asioilla liikutaan ja rapsauttaa tarvittaessa sakon. Ilman maskia kulkemisesta saa 135 euroa sakkoa. Ulkonaliikkumiskiellon rikkomisen uusimisesta sakko voi nousta 3 750 euroon. 

Ranskalaista luovuutta korona-arjessa 

Rajoitukset saavat erilaisen vastaanoton, toiset ovat puolesta ja toiset vastaan. Kritiikkiä tulee joka tapauksessa, milloin rajoitukset ovat liian tiukkoja, milloin liian löysiä.

Suomalaisittain otamme rajoitukset vakavasti, mutta ranskalaiset suhtautuvat niihin tietyllä luovuudella. Ei ole tavatonta saada illalliskutsua juuri samaan aikaan kun ulkonaliikkumiskielto alkaa. Illallisen jälkeen emäntä tarjoaa koiransa seuraksi kotimatkalle sakkojen välttämiseksi. Ennen kolmatta koronasulkua monet menivät Espanjan puolelle nauttimaan siellä vapaammasta elämästä, auki olevista ravintoloista ja kahviloista. Pian Espanja lisäsikin rajanyliylitykseen vaatimuksen negatiivisesta testituloksesta.

Tapaamisten rajoittaminen näyttää olevan vaikeaa ja siihen suhtaudutaan herkästi henkilökohtaisesti. Ennen kymmenen kilometrin liikkumisrajoitusta ystäväperheellä oli tapana kertoa, että heitä on ihan turvallista tavata ja he eivät näe ketään ulkopuolisia, vaikka olivatkin käyneet ympäriinsä tapaamassa ystäviä ja sukulaisia, työkokouksissa, halvemmilla ostoksilla Espanjassa ja työmatkoilla Pariisissa. Le Mondessa on pitkiä artikkeleita koronan vaikutuksesta sosiaaliseen elämään. Koronaa voidaan pitää vain hyvänä tekosyynä, jos haluaa välttää ikävystyttäviä vierailuja sukulaisten ja ystävien luona.

Suhtautuminen viranomaisiin ei ole niin luottavaista kuin Suomessa. Meidän lisäksi en ole kuullut kenenkään käyttävän koronavilkkua vastaavaa puhelinsovellusta. Käyttäjiä on 14,5 miljoonaa 68 miljoonasta ranskalaisesta.

Ranskan rajoituksista päin katsottuna Le Monden syksyiseen juttuun ”Onnellinen kuin suomalainen korona-aikaan” lienee vielä perusteita.

  Sinikan kuulumisia Ranskasta voi seurata hänen omassa blogissaan


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA

Guesthouse Little Tundra vie Lahdessa moniin maailmoihin