Mustion linnamiljöö irrottaa nykyhetkestä

  

Mustion Linna ja sen kaunis ympäristö tarjoaa majoittuvalle matkan kaikille aisteille – varsinkin näin alkukesästä, kun luontokin pistää parastaan.

 

Ensikosketus Mustion Linnan viehättävään ilmapiiriin on täynnä yllätyksiä, eikä kaikki ihan miellyttäviä sellaisia. Tuli nimittäin bongattua kesän ensimmäinen käärme. No niinhän sitä sanotaan, että jokaisessa paratiisissa asustaa myös käärme.

Mustion Linna on todella kuin paratiisi – sen lumovoima perustuu ajattomaan tunnelmaan ja eri lailla vaikuttaviin rakennuksiin. Voi vain kuvitella, miten loistokas paikka on ollut 1700-luvun lopulla, kun linna oli vastavalmistunut. Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin. En ole noiden tyylisuuntien tietäjä, mutta komea pytinki on kysymyksessä sekä ulkokuoreltaan että kustavilaiselta sisustukseltaan.

 

Kannattaa ehdottomasti osallistua opastetulle linnakierrokselle, sillä sitä kautta paikan viehätysvoima aukeaa paremmin. Meillä oli huippuopas, kokenut ja erinomaisella huumorintajulla varustettu ammattilainen Kerstin Ilander. Hän kertoi koukuttavia tarinoita siitä, millaisia käänteitä pääasiassa Linderin suvun hallussa ollut Mustion Linna on saanut kokea. 

Suomen rikkaimpia miehiä, yksi Euroopan kauneimmista naisista, muutama kummitus ja köyhyydessä kuollut Mannerheimin rakastajatar, he kaikki kuuluvat osana linnan historiaan. Tai siis kummitukset, heidän väitetään olevan myös osa nykypäivää. Menneisyyden haamuja, jotka eivät malta jättää rakennusta rauhaan.

Linnan ohella viehätyin kovasti valkoiseen siltaan, joka vei toisen pikkuruisen tornilinnan luo. Se on kuin satujen pieni prinsessalinna, jossa mielikuvitus lähtee heti laukalle. Todella kaunis ja suosittu kuvauspaikka on myös rannalla oleva huvimaja. Uusgoottilaisessa juhlatilana toimivassa tallirakennuksessa on puolestaan jotain vähän synkkää, se sopisi vaikka 

kummituslinnaksi.

 

Tunnelmallista majoitusta ja ruokaherkkuja

 

Mustion Linnan yhteydessä toimivassa hotellissa on majoitusta monenlaiseen makuun. Me majoituimme 1800-luvulla rakennetussa Paanutalossa, jonka sijainti oli rauhallinen ja lähellä ravintolaa. 

Olisi mielenkiintoista joskus vierailla myös kartanon valkoisessa Hotelli Edelfelt -siipirakennuksessa, joka toimi aikoinaan palvelusväen asuntona. Tai kaikkein hienointa olisi päästä yöpymään Merliinin Torni -sviitissä, vanhaan muuntajaan rakennetussa kaksikerroksisessa sviitissä joen äärellä. 

 

Hotellin ravintolan neljän ruokalajin illallinen oli herkullinen, erityismaininta menee tällä kertaa jälkiruoalle. Jäädyke oli raikas raparperin ja lakritsin liitto.

 

Mustion Linna on edelleen Linderin suvun yksityisessä omistuksessa, säätiöity ja museoviraston valvonnassa. Arvokas kulttuuriteko on, että omistajat eivät nosta voittoa, vaan tulos käytetään alueen ja tilojen ylläpitoon, restaurointiin ja kehittämiseen. Tavoitteena on historiallisesti arvokkaan alueen säilyttäminen jälkipolville. 

 

Tämä matkakohde on ehdottomasti potentiaalinen vaihtoehto, kun mietit kesäseikkailuja. Lähellä sijaitsee myös toinen mielenkiintoinen kohde Fiskarsin Ruukki, nuo kaksi kohdetta on helppo yhdistää samaan reissuun.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA

Guesthouse Little Tundra vie Lahdessa moniin maailmoihin