Verstaan moottori on yhteisöllisyys


Tulevana kesänä kannattaa pyörähtää visiitillä Nakkilassa. Moottorikahvila, hotelli Verstas ja Villilän kartano tarjoilevat elämyksiä ja lumoavat intohimolla työhönsä suhtautuvilla yrittäjäpersoonilla. 

Piipahdin vappuviikonloppuna katsastamassa, millaisen matkailukohteen nuoruudenystäväni, Kuortaneelta kotoisin oleva Marjo Höglund (o.s. Leppänen) on miehensä Harri Höglundin kanssa luonut keskelle satakuntalaista maalaismaisemaa Nakkilan Hormiston kylään Pyssynkankaalle. Olin kiinnostuneena seurannut pariskunnan puuhia somen välityksellä, nyt pääsin paikan päälle kokemaan koko komeuden.

 


Verstas syntyi vuonna 2017, kun Harri osti vanhan rakennuksen ja alkoi kunnostaa sen yläkertaa pariskunnan hulppeaksi kodiksi. Kun alakertaan perustettiin juhlatila Verstas, hyppäsi myös Marjo ulos uraputkestaan ja ryhtyi Ventsu-isän tavoin yrittäjäksi. Leppästen sukuhan pyöritti aikoinaan Mäyryssä Union-huoltamoa.

Höglundit ovat saaneet aikaan kertakaikkisen komean Verstaan, jossa toimii juhlatila, ravintola ja moottorikahvila. Kun naisten vessassa on kristallikruunu ja tavallista tyylikkäämmät pöntöt, voidaan puhua keskimääräistä korkeatasoisemmasta mestasta. Harrilla on selkeä syy, miksi pönttöihin kannattaa investoida: Tutkimusten mukaan ne ravintolat tuottavat parempaa liikevaihtoa, joilla on upeat vessat.

Erityisen vaikutuksen minuun teki kiviröykkiön sisään rakennettu savusauna, siinä oli jotain mystistä tunnelmaa. Noin miellyttäviä löylyjä en olekaan kokenut aikaisemmin. Ja kun kuumasta saunasta pääsi pulahtamaan virkistävään lampeen, kokemus oli täydellinen.

Rompetori
siivitti suosioon 

Vuonna 1952 rakennettu Lammisen Saha ja Höyläämö on nykyisin Höglundien koti ja yritys saman katon alla. Perinteet elävät edelleen – pohjakerroksessa toimii paja, jossa entisen omistajasuvun 90-vuotias Olli Lamminen käy yhä töissä. 

 

Verstaan ovet ovat aina avoinna naapureille ja tutuille, heistä onkin syntynyt arvokas talkoo- ja työntekijärinki eri tapahtumiin. Vähän ennen koronaa avattu Moottorikahvila on vaikeista ajoista huolimatta saavuttanut isoja onnistumisia. Esimerkiksi viime kesänä järjestetyistä Rompetoreista tuli niin suosittu, että pelkästään liikenteenohjaajiksi tarvittiin seitsemän henkilöä. Vanhojen tavaroiden myyjiä oli huikeat 123. Verstaalla järjestetään kesäaikaan joka torstai-ilta kesäkahvila, jossa muutaman tunnin aikana tapaa käydä satoja vieraita.  

Pääsin vappupäivänä kurkistamaan ensimmäistä kertaa jenkkiautojen maailmaan. Cruisailimme 131 auton letkan ensimmäisessä, nokialaisen Kimmo Tolvilan autossa noin 50 kilometrin ajoreitin. Oli hulppea fiilis katsella auton takapenkiltä satakuntalaisia maisemia ja tien varrelle kerääntyneitä vappujuhlijoita.


Isoimman vaikutuksen teki kuitenkin yhteisöllisyys, joka huokui Verstaan ihmisistä. Taksikuskikin hehkutti, että Marjo ja Harri ovat tuoneet pienelle paikkakunnalle kaivattua säpinää. Verstaalla on järjestetty esimerkiksi joogatunteja ja tanssikurssi, ja suunnitelmissa on monia uusia juttuja.

 

Törmäsin siellä muuten toiseen ex-laihialaiseen, Maarit Mielty-Suomiseen, hän oli tapahtumassa auttamassa tarjoilussa. Myös Maaritin mies ja tytär ovat Verstaalla töissä. Mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia olivat lähistöllä asuvat peikkotaiteilijat Teija ja Timo Sukanen sekä heidän uljaat tanskandogginsa Usko ja Toivo. Pariskunta maalaa yhdessä peikkoja, jotka viestivät positiivisesta elämänasenteesta.


 

Villilän kartanoon
tuulahdus Italiaa

Yövyimme mieheni kanssa Verstaalta kuuden kilometrin päässä sijaitsevassa, hiljattain avatussa hotelli Verstaassa. Marjon ja Harrin unelma omasta hotellista kävi yllättäen toteen, kun Nakkilan kunta halusi vuokrata heille Villilän kartanon alueen. Moottorikahvila oli osoittanut, että tähän yrittäjäpariskuntaan voi luottaa ja he saavat asiat tapahtumaan. 

Höglundit vuokrasivat Villilän kartanon alueen ja jatkavat toimintaa entisen karjakoulun asuntolaan tehdyssä 16 huoneen hotellissa. Kartanorakennukseen he houkuttelivat tekemään comebackin sitä aikaisemmin 14 vuotta pyörittäneet yrittäjät Terja ja Kristian Wahlbergin. Pääsimme tutustumaan remontin alla olevaan kauniiseen vuonna 1852 rakennettuun kartanoon, joka avataan 50-paikkaisena ravintolana kesäkuussa. Lähiruokaa kunnioittavan ravintolan menu saa ripauksen Wahlbergien suosikkimaasta Italiasta.

Villilän kartanon lisäksi Ulvilassa sijaitsevan Leineperin Ruukilla sijaitsevan Savipakarin yrittäjät ovat suhtautuvat uuteen mahdollisuuteen kunnianhimoisesti: tavoitteena on palauttaa kauniin kartanon maine entiseen loistoonsa. Alueella toimii myös Villilä Studiot ja Sataedun Nakkilan toimipiste. Wahlbergit ovat vuosien aikana tuottaneet catering-palveluja yhteensä 17 elokuvaproduktiolle. Nyt he laajentavat tilausravintolatoimintaa normaaliksi ravintolaksi, joka on avoinna keskiviikosta lauantaihin. Odotan kovasti kesälle suunniteltua vierailua, jolloin pääsemme maistamaan uuden ravintolan italialaisia makuja.  

Yrittäjät kunnostavat yläkertaan kokoushuoneeksi luokkahuoneen, johon tulee näytille muun muassa vanhoja kasvikokoelmia. Kristian löysi sinne ilmaiseksi torista harmonin, jonka hän haki Tampereelta. Valitettavasti kartanon kaunein paikka, kattoterassi ei ole enää turvallinen astella. Siitä olisi saanut todella upean oleskelupaikan.

Kauniin kartanon huoneista mieleen jäi valoisa rouvien huone, jonka seinillä on entisten kartanorouvien Maria Pohjolan ja hänen tyttärensä Emman Grönlundin muotokuvat. On helppo kuvitella, kuinka tyytyväisenä nuo naiset katselevat uusinta käännettä kartanon elämässä. Nakkilasta on kuoriutumassa kiinnostava matkailukeidas Suomen kartalle. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Seuraavaksi Sisiliaan?

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA