Hurmaavaa pönttöelämää Herrankukkarossa

Herrankukkaro on merellinen keidas nykymaailman hömpötyksiä vastaan. Siellä rauhoittuvat pyryharakatkin.  

Naantalin Rymättylässä sijaitsevassa Herrankukkarossa me kaksi pyryharakkaa – Turun synnärillä 24 vuotta sitten tapaamani Marjukka Karttunen ja minä – saimme yöpaikaksi lintumaailman luksusta, meren rannalle rakennetun Telkänpöntön. Se ei ole ihan mikä tahansa lintuluukku, vaan moottoroiduilla sängyillä varustettu saunallinen sviitti, jossa näköalaa tuo halkaisijaltaan 2,6 metrinen pyöreä ikkuna. Hintaa tuolle erikoisakkunalle on siivekkäiden tietotoimiston mukaan tullut asennuksineen yli viisitoistatuhatta euroa.
Marjukka Karttunen ja Pentti-Oskari Kangas toimivat aikoinaan radiojuontajina Auran Aalloilla Turussa.

Herrankukkaron pääarkkitehti, luovuudesta elämänvoimaa ammentava Pentti-Oskari Kangas paukauttaa, että pienemmän pyöreän tai neliönmallisen ikkunan olisi saanut huomattavasti edullisemmin, mutta sitten Telkänpöntössä ei olisi ”sitä juttua”. Ristiriitaisuuksista syttyvä mies tietää, että matkailualalla yllätyksellisyys on vetovoimatekijä. Kansainvälisille ryhmille on turha myydä pelkkää alkukantaisuutta riukuvessoineen, kyllä mukana pitää olla ripaus luksusta ja oikeat vessanpöntöt. 
Luksusta löytyy myös ensimmäisestä, parikymmentä vuotta sitten rakennetusta linnunpöntöstä, jossa moottoroitu ja hierova sänky on vuosien varrella ollut myös monen julkkiksen petinä. Ja oman alansa huippua edustaa maailman suurin savusauna, johon mahtuu kerralla 124 saunojaa. On siellä joskus ollut myös bändi sisällä soittamassa swingiä – Seitsemän seinähullua veljestä -huumoribändin perustanut Pentti-Oskari keksii mitä vaan.

Me pääsimme Marjukan kanssa saunomaan pienemmässä Kyläsaunassa, nautinnollinen savusauna sekin. Ja patiolla odotti palju, jonka lämmin vesi tislataan merivedestä. Useamman paljun allasalue katoksineen on kuin jostain Balilta, muutenkin Herrankukkaro on jännittävä yhdistelmä eksotiikkaa ja perinnerakentamista. Arkkitehtien suunnitelmilla ei muuten ole ollut asiaa Herrankukkaroon: yleensä on käynyt niin, ettei aamulla ole ollut aavistustakaan, mitä päivän aikana tulee rakennettua.

Tårta på tårta -ulkovessa kahdessa kerroksessa.

Kalastusintoisen ystäväni reissun kohokohta oli paikallinen hylje, joka ujosti nosti nassuaan meren pinnalle. Hylkeen ahventen kyttäyspaikka sijaitsi entisen Pidä saaristo siistinä -aluksen kyljessä, jonka Kangas on ostanut hotellilaiva Arkkipelagukseksi. Kaiken kaikkiaan Herrankukkarosta löytyy ryhmille eritasoista majoitusta yhteensä 150 hengelle.

Vastuullinen matkailu
syntyy sydämessä

Pääsin tutustumaan aamiaisella Herrankukkaron terävimpään päähän, kun opettajakoulutuksen omaava matkailuyrittäjä Kangas täräytti ensirepliikeillään kirjoittajan itsetuntoni harakoille. Auts, jouduinkin kovan lentohaasteen eteen… Onnellisen miehen tarinoita lukuisiksi kirjoiksi kirjoittanut, perjantaisin reseptikirjettä liki sadalle tuhannelle lukijalle sähköpostitse lähettävä verbaalilahjakkuus, miten ihmeessä tästä kirjoitusrastista voi selvitä siivet ehjänä?
Legendaarisen höyrylaiva m/s Ukkopekan pitkäaikainen kapteeni höyryää ympäristöarvoista ja vastuullisesta matkailusta niin vakuuttavasti, että kuuntelin lumoutuneena. Niinhän se on, että kun asiat sisäistää aidosti, niitä on helpompi toteuttaa. Lisäksi Kangas on läheistensä kanssa avustanut jo 15 vuotta köyhiä lapsia ja vammaisia maailman toisella laidalla Sri Lankassa. 
Herrankukkaro on kiehtova paikka, joka jättää varmasti muistijäljen siellä vierailleeseen. Se on taidonnäyte rohkeudesta, intuitiosta ja luovuudesta – ja ripaus uhmasta tavallisuutta vastaan. Matkailuyrittäjä on uskonut yön pimeinä tunteina syntyneisiin unelmiinsa, vaikka linnunpönttökylän kaavaa piti koeponnistaa kaupungin rattaista yli parikymmentä vuotta. Vielä me sen näemme, kun komean Telkänpöntön kaveriksi nousee 70 uutta luksuspönttöä. 
Nykyään Herrankukkaron kyläpäällikkönä toimii ja Ukkopekkaa luotsaa Pentti-Oskarin poika Karioskari Kangas. Ja tuo pahuksen korona, se pisti jo eläkepäiville aikoneen Herrankukkaron kiiremestarin uudelle luovuuslaukalle. Harmittihan se ihan vietävästi, kun 63 valmismatkan tilannutta 20-30 hengen kiinalaisryhmää jäikin kotikaranteeniin. Mutta ei hätää, Herrankukkaron ilosanoma on kantautunut lukuisten televisio-ohjelmien kautta ympäri maailmaa. 
 

Joku kaunis päivä korona hellittää ja kansainväliset ryhmämatkailijat kansoittavat entisen kalastajatilan. Siihen saakka Herrankukkaroon tuo vipinää muun muassa yritysten ja yhteisöjen työhyvinvointikoulutus- ja virkistyspäivät. Sen verran ovela veijari tämä Pentti-Oskari on ollut, että hän on osannut paketoida Suomen synkimmän sään matkailuvaltiksi: taivaalta tulee silloin Euroopan puhtaimpia sadepisaroita. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Verstaan moottori on yhteisöllisyys

Kirkonmaa herää pian eloon