Mafiahotellin naapurissa

Italialainen rikollisuus on jättänyt jälkensä myös San Marco di Castellabaten vuoristoon. Lenkkipolun varrelta löytyi surullinen rauniohotelli, jonka tarina on kuin elokuvasta.

Hotel Castelsandra lepää tyhjillään kotivuoremme kauneimmalla paikalla. Sen seiniä koristavat nyt graffitit ja kasvillisuus valtaa hissukseen elintilaa. Kaikkialla lojuu tavaroita, näyttää siltä, että hotelli on suljettu yllättäen.



Googlettamalla ja kääntäjää apuna käyttäen selviää, että vuonna 1974 rakennettu hotelli toimi aikoinaan Camorra-mafian päämajana. Se oli rikollisjärjestöistä Italian suurin, taloudellisesti merkittävin ja pahamaineisin.


Hotellin rakensi belgialainen yrittäjäpariskunta, joka ihastui henkeäsalpaavan kauniiseen merinäköalaan. He nimesivät hotellin kuolleen tyttärensä mukaan Castelsandraksi. Mutta kun ollaan Italiassa, niin yrittäjille tuli käsittämätön halu (pakko) myydä hotelli 1980-luvulla – Camorraan kuuluva Nuvoletta-klaani saapui silloin isännäksi Castelsandraan.



Uudet omistajat laajensivat hotellia rakentamalla päärakennuksen yhteyteen 28 huvilaa. Näin syntyi hulppea mafiahotelli Castelsandra: 125 huonetta viidessä kerroksessa, disko, uima-altaat ja kallioon kaivettu hissi, joka johti suoraan rannalle. 


Hotelli isännöi vuosia vaarallisimpia Camorran-jäseniä heidän lomaillessaan. Sieltä lähtivät käskyt lukemattomista murhista ja muista rikollisista toimista. Yllättävä käänne tuli vuonna 1992, jolloin hotelli sai kuolemantuomion. Se suljettiin ja rikollisten omaisuus takavarikoitiin. Muutamaa vuotta myöhemmin räjäytettiin dynamiitilla 20 metriä betoniseinää, mikä tuhosi rannalle kuljettaneen hissin. Samalla purettiin myös laittomasti rakennetut 28 huvilaa.



Aluetta on yritetty kunnostaa, mutta oikeusriidat ovat jarruttaneet kehitystä. Lopulta valtio luovutti alueen ja jäljellä olevat rakennukset kunnalle. Kolmenkymmenen vuoden aikana on julkistettu monia uudelleenkäyttöprojekteja, mutta hotellivainaa rapistuu edelleen.



Surullista, niin surullista että komean hotellin on annettu rappeutua. Mieheni kävi tutkimusmatkalla hotellin sisätiloissa ja toi tuliaisiksi kuvia. Ne kertovat omaa tarinaansa hotellista, jossa joskus on leikitty, pelattu tennistä ja nautittu elämästä. Ja juu, tehty paljon myös rikoksia.



Monet tahot haluaisivat purkaa alamaailman puuhista muistuttavan hotellin, mutta hotellin toivo ei ole näköjään sammunut: yhdessä huoneessa paloi akvaariossa vielä valot.


Nyt olisi lottovoittomiljoonilla käyttöä. 




Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Seuraavaksi Sisiliaan?

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA