Seuraavaksi Sisiliaan?


Siemaus Sisiliaa ja olet koukussa sen kauneuteen. Ei ole mitenkään ihme, että tuosta saaresta on tullut niin monen matkailijan suosikkikohde. 


Italian mantereelta pääsee Villa San Giovannista kätevästi 20 minuutissa 39 eurolla autolautalla Messinaan Sisiliaan. Henkilömäärä ei vaikuta maksun suuruuteen, vain  auto maksaa. Mennessä jokaiselta tarkastettiin koronapassit, muita muodollisuuksia ei ollut. Meillä oli aikaa kierrellä Sisiliassa tällä kertaa vain viiden vuorokauden verran, siinä ei ehdi kuin pikkuisen raaputtaa tämän historiallisen saaren pintaa. Pääkaupunki Palermo ja sen lähitienoot saivat jäädä tuleville reissuille. Reilun 25 000 neliökilometrin suuruisella saarella asuu melkein yhtä paljon sisilialaisia kuin on meitä suomalaisia. Vertailun vuoksi: Etelä-Suomen läänin pinta-ala on noin 34 000 neliökilometriä ja siellä asuu 1,15 miljoonaa.


Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Sisilian legendaarinen lomakaupunki Taormina, jossa matkailijat ovat viihtyneet jo 1800-luvulla. Olen meidän hotellivastaava, tapaan etsiä ajomatkan aikana Booking.comista sopivan hotellin ja varata sen vasta, kun olemme lähellä kohdetta. Näin toimien on matkanteko hauskempaa, kun voi hetken mielijohteesta poiketa alkuperäisestä suunnitelmasta. 

Taorminan kohdalla minulla oli jännä aavistus, että vanhassa kaupungissa voi olla pysäköintien kanssa ongelmia. Kun hotellitkaan eivät tarjonneet autolle yksityisiä pysäköintialueita ja olimme sentään mafian maaperällä, en uskaltanut varata hotellia näkemättä. Teimme autolla tutustumiskierroksen korkealla sijaitsevaan kaupunkiin ja juu, toivoton tapaus pysäköinnin suhteen. Onneksi alhaalla merenrannan läheisyydessä oli Guesthouse Villa Moschella, jossa hinta ja arvostelut tuntuivat natsaavan. Majapaikan lähellä sijaitsi myös köysirata, jolla pääsi kätevästi kolmella eurolla ylös kaupunkiin.  Giovanni-isäntä oli saanut vierailta paljon kehuja, eikä syyttä. Hän oli oikein sympaattinen ja vieraanvarainen, lahjoitti meille itse kasvattamiaan tomaatteja matkaevääksi.

Ensikosketus
Etnaan yllätti 

Villa Moschellan isännälle jäi varmasti hiukan hassu kuva meistä suomalaisista, sen verran outoa oli käytöksemme. Giovanni kyllä selitti illalla avaimia antaessaan, että siinä on avain myös majapaikan ulko-oveen. En tosin sitä enää aamulla muistanut, kun oli kova into päästä siskon kanssa aamuseitsemältä merenrantaan kävelylle. Ulko-ovi oli lukossa, joten hiippailimme ulos ikkunasta. Lievästi nolotti palatessa, kun isäntä muistutti avaimesta. 

Aamiaisen jälkeen kerroimme Giovannille, että aiomme patikoimaan Etnalle. Hän varoitteli, ettei kyllä kannattaisi mennä, kun siellä on aika huono keli. Miten niin, hyvältähän tuo keli näyttää? Meille alkoi kirkastua termi ”huono keli” sitä mukaa, kun matkamme eteni kohti Etnan huippua. Ensimmäisenä kuski ilmoitti, että hän ei sitten tuonne ulos lähde kesävaatteilla patikoimaan. Siinä vaiheessa, kun lunta oli parisen metriä ja italialaisten autoja jumissa keskellä tieltä, olivat myös kyytiläiset valmiit kääntymään alas vuorelta. Olihan jännittävä reissu, lämpötila laski pakkaselle.


Etnan juurella sijaitsee myös Sisilian toiseksi suurin kaupunki Catania, noin 315 000 asukasta. Sieltä löytyi kiva San Max Hotel, jossa oli yksityinen parkkipaikka. Sijainti on pääkadun Via Ethnean varrella eli mitä ihanteellisin paikka shoppailuun. Sisareni sai paikalliselta tuttavuudelta hyvän ravintolavinkin, Trattoria del Cavallero tarjosi herkullisen ruokailukokemuksen aidossa sisilialaismiljöössä.


Syrakusa koukuttaa 

Ensimmäisen Sisilian matkani paras kohde oli Syrakusa. Se voi toki johtua siitäkin, että ehdimme viettää siellä eniten aikaa. Joka tapauksessa, tämän kaupungin historia pullistelee merkkihenkilöillä, kuten siellä vaikuttaneet Platon ja Aristoteles. Sattui myös sopivasti olemaan Lucian päivä siellä vieraillessa – Pyhä Lucia on syntynyt ja elänyt Syrakusassa.


Majoituimme Hotel Gargalloon, joka sijaitsee saarella kaupungin historiallisessa keskustassa Ortigiassa. Hotellissa oli tarjolla kätevä palvelu: auto noudettiin 20 eurolla vuorokaudeksi säilytykseen ja tuotiin aamulla tilattuun aikaan hotellin ovelle. 


Näissä ikivanhoissa kaupungeissa on niin paljon nähtävää, että kaiken sulattelu kestää pitkään. Syrakusassa oli parasta kävellä auringonlaskun aikaan rantakatuja ja aistia vanhan kaupungin tunnelmaa. Ikimuistoinen kokemus oli myös iltakonsertti Syrakusan katedraalissa, musiikki ja kaunis miljöö olivat herkistävä yhdistelmä. 

 

Hunajankultaisia
barokkikaupunkeja

Syrakusasta matka jatkui Notoon, jota kutsutaan Sisilian barokkipääkaupungiksi. Olihan siellä hulppean komeita pytinkejä vieri vieressä. Kaupunki on rakennettu kalkkikivestä, jonka auringonvalo saa näyttämään hunajankultaiselta.

Koko Sisilian reissun ajan olin kummastellut kaikkialla myynnissä olevia keramiikkakäpyjä ja pääpatsaita. Tässä vaiheessa matkaa nuo onnea tuovat kävyt vilkkuivat silmissä jo sillä volyymilla, että pakkohan sellainen oli saada. Onneksi Notosta löytyi suomalaiseen makuun oleva käyttökelpoinen katkaistu posliinikäpy, joka toimii kulhona. Tuokohan se vain puoliksi onnea?

Viimeinen kohteemme oli Ragusa, 1300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua perustettu kaupunki. Pimeän aikaan sinne saapuville matkalaisille ensikosketus oli kuin sadusta: yllättäen mutkan takaa aukeni ylhäällä vuorella valossa kylpevä kaupunki. Mykistävän vaikuttavaa, tuota näkyä en unohda ikinä.

Hotellimme nimikin oli tosi juhlallinen San Giorgio Palace Hotel Ragusa Ibla. Neljä tähteä ja erinomainen logistiikkaratkaisu: ajoimme Ibla-nimisen vanhankaupungin alakadulle, johon sai jättää auton turvakameran vartioimalle kadulle. Hotellin alaovelta pääsi kätevästi hissillä majoittumaan yläkerroksiin. Viidennestä kerroksesta sai kävellä ulos vanhankaupungin kadulle. Minun makuuni hiukan liian modernisti sisustetun hotellin paras paikka oli ravintolan yhteydessä oleva kattoterassi, nautimme siellä aamukahvit.

Paluumatkalla ihailimme Sylvian joululaulussakin mainittua Etnaa, joka ylväänä hallitsee maisemaa kymmenien kilometrien ajanJa Etnanpa kaukaa mä kauniina nään, ah, tää kaikki hurmaa ja huumaapi pään.” Emmepä silloin tienneet, että Etnan purkaus oli muutaman tunnin päässä.

Sykähdyttävä Sisilia, niin paljon jäi näkemättä, kokematta ja elämättä. Suunnitelmissa vilkkuu jo seuraava vuokramökki, entäpä jos se olisikin Sisiliassa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA

Guesthouse Little Tundra vie Lahdessa moniin maailmoihin