STRÖMFORSIN RUUKISSA TAOTAAN UUSIA MENESTYSTARINOITA

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Strömforsin ruukki on kesän kuuma hitti monesta syystä. Se on Loviisan asuntomessujen oheiskohde ja alueella on nyt niin hyvä kehittämisen pöhinä päällä, että siellä kannattaa piipahtaa yön yli visiitillä.Kesäherkkuihin kuuluvat lyhyet reissut kotimaassa. Me pistimme naisporukalla pienet pohjalaiset pidot pystyyn toiselle puolen Suomea Loviisaan, tarkemmin sanottuna Strömforsin ruukkiin. Se on yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä rautaruukeista.


Olin somessa seurannut kahden rohkean naisen Katja Euron ja Tiina Janhusen hotellitarinaa, koska haaveilen itsekin omasta majatalosta. Viitisen vuotta sitten ystävykset aloittivat Hotelli Sparren yrittäjinä Porvoossa ja vuoden alussa he laajensivat ruukkiin Strömforsin Bed & Bistro -hotelliin. 

Oli mielenkiintoista käydä paikan päällä tutustumassa, millaisen majapaikan ja ravintolan he ovat ruukkiin saaneet aikaan. Houkuttelin mukaan myös ystäväni Jaana Hautamäen, Fiini Fröökynä -vaatekauppiaan Pohjanmaalta. Ei kyllä tarvinnut toista kertaa pyydellä, kun näytin netistä miten lumoavia vaatteiden kuvauspaikkoja ruukin alueella on.
No, mopo lähti vähän keulimaan ja naisten reissulle matkasikin Pohjanmaalta kokonainen autolastillinen ja pari koiraa. Lisäksi Kouvolasta kurvailivat muotikuvauksiin pinkillä rättisitikalla Ester Kangasmäki ja Laura Punta. He lähtevät viikonloppuna ajelemaan nelikymmentä vuotta vanhalla Helka-autolla kohti Sveitsiä rättisitikoiden maailmankokoukseen. 

Savitalossa mieli rauhoittuu

Majoituimme Strömforsin Bed & Bistron Krouvinmäkeen, joka on vuonna 1805 työläisasunnoiksi rakennettu Suomen vanhin savirunkoinen talo. Rakennuksessa on ihan omanlaisensa mystinen tunnelma – kun astuu pääovesta sisään, kokee saman tien rauhoittuvansa. Simppelisti sisustetut huoneet ja harmoninen väritys sopivat rakennuksen henkeen, yhteiskäytössä oleva keittiö on kiva lisä.

Hotellin pääkartanossa on tarjolla uniikisti sisustettuja huoneita ja niiden ikkunoista näkymät ruukkikylään. Koko hotelli on lemmikkiystävällinen, karvaiset perheenjäsenet ovat sinne tervetulleita majoittumaan.

Katja kertoo esittelykierroksella ruukkikylän historiasta, jossa nousee merkittäväksi tekijäksi ruukkia liki kuusikymmentä vuotta johtanut Virginia af Forselles. Suurin osa alueen rakennuksista on hänen aikakaudeltaan. Katjaa viehättää ajatus, että joku ryhtyisi tarkemmin tutkimaan vuonna 1800-luvulla vaikuttaneen mahtinaisen elämää ja kirjoittaisi hänen tarinastaan kirjan. Savitalon päädyssä on kokin asuttama kaksio, joka sopisi talviajaksi taiteilijamesenaatiksi. 


Strömforsin ruukissa vietetään vuodenaikojen mukaan hyvin erilaista elämää. Kesällä turistit tuovat matkailuvirtaa, mutta talvella on hiljaisempaa. Silloin luonto ja rauhoittuminen tarjoavat oivalliset olosuhteet erimerkiksi työporukoille vuokrata vaikka koko pääkartano käyttöön ravintoloineen. Krouvinmäki on läpi vuoden suosittu paikka ystäväporukoille, kahdeksan huoneen savitalossa pystyy pitämään myös omia juhlia, kuten polttareita, synttäreitä tai muita.

Vahvoja naisia ja paljon koiria

Strömforsin ruukki on ollut paljon esillä myös mediassa, Hesari julkaisi heinäkuussa jutun otsikolla Valhvojen naisten kylä”. Tuota väitettä piti vähän tutkailla, sillä perinteisesti Pohjanmaalla on asustanut vahvoja naisia. Kieltämättä hotellinjohtaja Katja Eurossa oli jotain tuttua jämäkkyyttä, asiat tapahtuvat eikä niitä vain tuumata.

Tutustuimme myös ruukkikylän värikkääseen persoonaan, itseään Kotkan vihatuimmaksi muijaksi kutsuvaan Niina Utteriin. Hän vetää Ravintola Myllyä ja Verstasta, jossa on myynnissä eri yritysten tuotteita. Saman tien alkoivat myös neuvottelut, että voisiko Fiini Fröökynä tuoda tuotteensa Verstaaseen. Nyt on paras matkailusesonki päällä, joten asia sovittiin pikavauhtia ja vaatteet matkaavat Pohjanmaalta Strömforsiin jo ensi viikolla.
Ruukkikylän kehityksen mahdollistajana toimii Uusitalon perhe, joka muutama vuosi sitten herätti nukkuvan tehdasmiljöön uuteen nousukauteen. Uusitalon yrityspuisto on vauhdittanut monen yrittäjän matkaa ja suunnitelmissa on myös mielenkiintoisia uusia turistitäkyjä.
Koiran kanssa reissaavana pistin ilolla merkille, että Strömforsin ruukkikylä on täynnä hengenheimolaisia. Karvakorvia näkyi todella paljon ja kaikkialle muualle paitsi kirkkoon sopi tassutella koiran kanssa.

Yhden yön vierailulla saa hyvän kokonaiskuvan alueesta, mutta paljon mielenkiintoista jäi vielä kokematta. Seuraavan visiitin ajoitan heinäkuun loppuun tai elokuun alkuun, jolloin ohjelmassa on myös Ruukinmyllyn kesäteatteriesityksiä. 

Kuvien vaatteet ovat Fiini Fröökynästä, liikkeelle tulee oma myyntipiste Strömforsin ruukkiin. Kuvia ovat ottaneet Jaana Hautamäki ja Outi Myllymäki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanko on valmiina uuteen hittikesään

Guesthouse Little Tundra vie Lahdessa moniin maailmoihin